Opettajien lakko Tampereella 12.–13.4. koskee myös tulevia opettajia

8.4.2022

Tämä blogiteksti keskittyy opeopiskelijoiden näkökulmasta Tampereen kaupungin lakkoihin, jotka ovat 12.–13.4. ellei sopimuksia ennen sitä synny. Tarkimman ja ajankohtaisimman sopimusneuvotteluiden ja lakkojen tiedon löydät aina ensisijaisesti OAJ:n sivuilta. Lisäksi yleisesti opiskelijoiden asemasta osana lakkoja on kirjoittanut SOOLin puheenjohtaja Markus Helin, suosittelen lämpimästi tutustumaan myös siihen.

Alkuun kuitenkin lyhyesti kertaan, mistä tässä kaikessa onkaan kyse. Opettajien lakot ovat osa kunta-alan lakkoja, jotka alkavat myös Tampereella, ellei sopimusratkaisuja palkoista ja työehdoista sitä ennen synny. OAJ tavoittelee opettajille muun muassa ansiokehityksen turvaavia palkankorotuksia, monivuotista palkkaohjelmaa sekä työmäärän rajaamista. Sopimusten solmimisen ensisijainen tavoite on aina neuvottelu, mutta kunta-alan opettajia koskevat sopimusneuvottelut ovat jumittuneet niin vaikeaan tilanteeseen, että OAJ ja Juko ovat päättäneet työtaistelutoimien käytöstä. Tällaisia toimia on muun muassa lakot.

Lakot koskevat ehdottomasti meitä opiskelijoitakin, koska nyt neuvotellaan meidän tulevaisuuksien työehdoista ja palkoista. Lakot tulevat näkymään arjessamme myös tässä hetkessä. Me ollaan niitä, keiden puoleen sijaisuustarpeiden tullessa käännytään ensimmäisenä. Sijaistukset on upea mahdollisuus kerryttää kokemusta ja taloudellista vakautta opintojen ohella, mutta nämä mahdollisuudet eivät kaadu kahden sijaistamispäivän hylkäämiseen. Ei silloin, kun vaakakupissa on opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden tulevaisuus, myös siis meidän opeopiskelijoiden tulevaisuus. Näin ollen vaikka et olisikaan SOOLin tai OAJ:n jäsen, etkä siten oikeutettu lakkoavustukseen, älä siltikään tee lakonalaista työtä.

Mikäli taas olet SOOLin jäsen ja oikeutettu lakkoavustukseen, seuraavaksi saat ohjenuoria siihen liittyen. Tampereella sijaisten etsimiseen käytetään laajiten kuntarekryä, jota kautta voi yksinään vastaanottaa sijaisuuden kirjoittamalla numerokoodin viestikenttään - sijaistuspyyntöjä ei siis voi hylätä. Tällaisessa tilanteessa opiskelija voi ottaa sijaisuuden vastaan mikäli sitä tarjotaan ennen lakkopäivää, mutta ilmoittaa itsenäisesti osallistumisestaan lakkoon ennen lakkopäivien sijaisuutta joko edeltäneenä illalla tai samana aamuna. Se on teidän oikeutenne. Työnantaja ei saa kysyä sinulta osallistumisestasi lakkoon, eikä sinun tule siitä aikaisemmin tässä tilanteessa ilmoittaa. Tämä käytäntö siis eroaa hieman virkasuhteisen opettajan lakkoilusta, jolloin opettaja voi yksinkertaisesti vain jättää menemättä lakkopäivinä töihin. Puhelujen kautta tulleet sijaistamispyynnöt taas voi hylätä puhelun aikana ja tällainen vastaanottamaton lakonalainen työvuoro oikeuttaa myös lakkoavustukseen. Tällaisessa tilanteessa kirjaa itsellesi selkeästi ylös muistiin, monelta puhelu on tullut, kuka sinulle soitti ja mihin päiväkotiin tai kouluun sekä ryhmään sinua pyydettiin sijaistamaan. Tulet tarvitsemaan näitä tietoja lakkoavustusta haettaessa. Ohjeet lakkoavustuksen hakemiselle tulee OAJ:n sivuille lakon jälkeen. Muistathan kuitenkin, että lakko ei koske yksityisiä päiväkoteja ja kouluja, eikä esimerkiksi Tampereen yliopiston normaalikoulua.


Allekirjoittanut,

Hanna Rahkonen

SOOLin varapuheenjohtaja