Nauhaohjesääntö

Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 8.11.2016

1§ Ainejärjestö ITU ry:llä on juhlanauha, jota käytetään ylioppilaskuntanauhan tavoin akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Nauhan värit ovat alhaaltapäin lukien vihreä, valkoinen ja hopea. Juhlanauhan leveys on 30 mm jaettuna siten, että vihreä raita on 9 mm leveä, valkoinen 5 mm leveä ja hopea 16 mm leveä.

2§ Jokaisella Ainejärjestö ITU ry:n jäsenellä on oikeus lunastaa juhlanauha itselleen yhdistyksen hallituksen määräämään hintaan. Nauhan käyttöoikeus säilyy yhdistyksestä eroamisen jälkeen. Nauhaa ei saa luovuttaa henkilölle jolla ei ole sen käyttöoikeutta.

3§ Juhlanauhaa kannetaan siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle, vihreä väri alimpana. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Nauhaa voi kantaa myös taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

4§ Käytettäessä juhlanauhaa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Nauhan tulee olla käytettäessä puhdas ja ehjä. Nauhan kantajan tulee kaikella käytöksellä arvokkaasti edustaa ainejärjestöä.

5§ Ainejärjestö ITU ry:n tilaisuuksissa tai yhdistystä edustettaessa on Ainejärjestö ITU ry:n nauhaa käytettävä muiden nauhojen yläpuolella. Oman ylioppilaskunnan vuosijuhlassa kannetaan kuitenkin ylioppilaskunnan nauhaa ylimpänä. Useamman kuin kolmen nauhan kantaminen ilman erityistä syytä ei ole suotavaa.

Nauha

Juhlanauhaa kannetaan siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle, vihreä väri alimpana. Frakissa nauhaa kannetaan liivin alla ja tummassa puvussa liivin ja solmion päällä, takin alla. Nauhan kuuluu näkyä hyvin takin ollessa kiinni, eikä sen tule näkyä puvuntakin alta sivusta tai takaa. Nauha kannattaa siis leikata itselle sopivan pituiseksi. Mekon kanssa nauhan pituuden voi katsoa itse tyylikkään ja siistin näköiseksi. Nauhan päät kiinnitetään toisiinsa hakaneulalla, ompelemalla tai muulla tavalla. Nauhan päät kannattaa myös päärmätä (taittaa ja ommella kiinni), ettei epäsiisti leikattu pää jää näkyviin. Jos nauhoja on enemmän kuin yksi, ne voi kiinnittää toisiinsa huomaamattomasti nauhojen takapuolella esimerkiksi teipillä, jotta ne pysyvät siististi yhdessä, eivätkä mene päällekkäin. Huomaa, että nauhan toisella puolella näkyy valoa heijastavia juovia. Nauhaa kannettaessa näkyville jää heijastamaton puoli.

Kuvassa esimerkki, miltä juhlanauhat näyttävät puvun kanssa. Huomaa, että tämä kuva on otettu ylioppilaskunnan vuosijuhlien yhteydessä, joten nauhat ovat "väärin" päin. Tavallisesti ITUn nauha on ylimpänä.

Ruusuke

Nauhaa voi kantaa myös taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa siten, että vihreä raita jää alas ja keskiosassa oikealle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa, joten olkaimettoman tai kapeaolkaimisen mekon kanssa nauhaa kannetaan aina ruusukkeena. Jos ruusukkeita on useampi kuin yksi, ne kiinnitetään asuun allekkain ja mahdollisimman lähelle toisiaan, jättäen väliin korkeintaan pieni rako. Ruusukkeiden järjestys on sama kuin nauhaa kannettaessa: ITUn juhlissa ja ITUa edustettaessa ITUn ruusuke ylimpänä, mutta oman ylioppilaskunnan juhlassa ylioppilaskunnan ruusuke ylimpänä.

Huomaa, että nauhassa toisella puolella näkyy valoa heijastavia juovia (kuten ensimmäisessä kuvassa vasemmassa reunassa). Katso, että taitat nauhan samalla tavalla ja heijastava puoli tulee samalla tavalla kuin ohjeessa.

ITUn hallitus säilyttää ruusukkeesta mallikappaletta.

Taitteluohje

Taita nauha kymmenen senttimetrin pituudelta kaksin kerroin.
Taita nauha toiseen suuntaan. Nauhan pää jää piiloon nauhan sisään.
Taita nauha taas toiseen suuntaan siten, että tämä taitos on noin sentin päässä alemman nauhakerroksen reunasta.
Taita nauha samalla tavalla toisesta suunnasta eli niin, että taitos jää noin sentin päähän alemman kerroksen reunasta.
Taita nauha ruusukkeen keskeltä ylöspäin suorassa kulmassa. Yritä saada pystysuora osa nauhasta mahdollisimman keskelle ruusuketta. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa myös ruusukkeen olevan symmetrinen ja taitosten olevan sopivalla etäisyydellä reunoista.
Käännä nauha ruusukkeen takaa alaspäin.
Käännä nauha ylöspäin ruusukkeen päälle ja kääri koko loppunauha pystysuorasti ruusukkeen ympärille, kunnes jäljelle jää pieni häntä.
Käännä jäljelle jäänyt häntä ruusukkeen taakse. Koska nauhan pituus voi hiukan vaihdella, hännänkin pituus voi vaihdella. Voit leikata hännän sopivan pituiseksi tai taittaa sen itsensä alle, kuten kuvassa on tehty (ks. taitoksen jälki edellisessä kuvassa). Ompele (tai kiinnitä muulla tavalla) häntä ruusukkeen taakse. Voit tehdä ompeleen melkein koko ruusukkeen läpi, jotta mikään osa ei liu’u pois paikaltaan, mutta ei päällimmäisen kerroksen läpi.
Valmis ruusuke näyttää jotakuinkin tältä. Voit kiinnittää ruusukkeen asuusi vaikkapa hakaneulalla, koruneulalla tai ompelemalla. Ruusuke kääntyy helposti vinoon, joten voit halutessasi käyttää kahtakin hakaneulaa.

Kuvat ja ohje: Sakari Punnonen