Tuutorihaku tulee, oletko valmis?

21.1.2022

Moi!

Olen Emmi ja toimin viime vuonna yhtenä ITU ry:n tuutorina. Tuutorivuosi oli itselleni ensimmäinen laatuaan ja jätti jälkeensä paljon ikimuistoisia hetkiä. Tämän vuoden tuutorihaku lähestyy kovaa vauhtia, joten tässä postauksessa kerron tarkemmin, mikä sai minut hakemaan tuutoriksi ja mitä kaikkea tuutorina toimiminen vaatii.

Päätin hakea viime keväänä tuutoriksi monestakin syystä. Olin muuttanut Tampereelle yhdessä perheeni kanssa niinkin kaukaa kuin Rovaniemeltä elokuussa 2020 tämän ihanan opiskelupaikan perässä. Tampereella minulla ei ollut paljoa sosiaalisia kontakteja, joten suurin syy tuutoriksi hakemiseen oli halu tutustua uusiin ihmisiin. Halusin saada uusia kavereita, koska esimerkiksi tapahtumiin osallistuminen olisi mukavampaa porukalla kuin yksin. 

Olisin halunnut osallistua omana fuksivuonnani enemmän fuksitapahtumiin, mutta koronan takia en voinut ajatella vain itseäni vaan minun piti ajatella myös perheeni turvallisuutta. En siis uskaltanut osallistua kaikkiin fuksitapahtumiin. Lisäksi korona jätti oman fuksivuoteni muut tapahtumat minimiin. Kun en käynyt tapahtumissa, ehti ihmisille muodostua omat kaveriporukkansa ja minulla oli korkeampi kynnys lähteä mukaan mihinkään. Tuutoriksi hakeminen oli siis varsin oivallinen ratkaisu tähän ’’ongelmaan’’. Jos minut valittaisiin tuutoriksi, niin saisin elää menettämäni fuksivuoden jollain tapaa uudelleen ja uuden mahdollisuuden saada kavereita. Sitten keväällä sain kuulla, että minut oli kuin olikin valittu tuutoriksi ja se tuntui huikean hyvältä.

Tuutorina toimiminen on erittäin monipuolista. Keväällä tuutoreille järjestetään ryhmäytymistä sekä erilaisia tapaamisia ja koulutuksia. Keväällä myös aloitetaan jo tulevan syksyn suunnittelu. Varsinainen tuutorointi kuitenkin tapahtuu vasta syksyllä, kun uudet opiskelijat aloittavat opintonsa. Syksyllä tuutorit ovat fuksien tukena heidän opintojensa alkutaipaleella, vastailevat kysymyksiin ja viesteihin. Tuutorit auttavat fukseja tutustumaan toisiinsa ja tukevat heitä heidän ryhmäytymisprosessissaan. Tuutorit opastavat fukseja kurssivalintojen tekemisessä sekä muiden käytännön asioiden selvittämisessä. Tuutorit suunnittelevat sekä toteuttavat erilaisia fuksitapahtumia, joiden tehtävänä on edistää ryhmäytymistä sekä tarjota virkistäytymistä opintojen aloittamisen ohella. Tuutorin täytyy muistaa, että hän edustaa samalla koko ainejärjestöään ja käyttäytyä sen mukaisesti. Aktiivisuus, avoimuus ja hyvät yhteistyötaidot ovat piirteitä, jotka kantavat pitkälle tuutorina toimiessa.

Tuutoreiksi valitaan kandivaiheen tuutoreita, monimuototuutoreita ja maisterituutoreita. Minä toimin viime syksynä monimuoto-, tuttavallisemmin momutuutorina. Momutuutorointi ei kuitenkaan eroa mielestäni paljoa tavallisesta tuutoroinnista, sillä siihen kuuluu myös uusien fuksien opastusta, ohjaamista ja viesteihin vastaamista. Ainoan eron huomasin tapahtumissa. Sinne saapui paljon vähemmän momufukseja kuin tavallisen polun fukseja. Omia tuutoroitavia tuli siis nähtyä paljon vähemmän kuin muita fukseja. Muut eroavaisuudet jäivät mielestäni todella pieniksi.

Joku voi miettiä, että riittääkö aika kaikkeen tai onko juuri sinusta tuutoriksi. Viime syksynä ITUlla oli 34 tuutoria ja joukostamme löytyi erilaisia persoonia joka junaan. Oli hiljaisempia ja ujompia persoonia, mutta myös puheliaita ja pirskahtelevia tyyppejä. Sinun ei tarvitse olla valtavan sosiaalinen tai äänekäs. Silti juuri sinä voit olla loistava tuutori, koska tuutorien joukkoon mahtuu monenlaisia persoonia. Minäkään en ole ensimmäisenä kovin äänekäs uusien ihmisten kanssa vaan seurailen meininkiä hetken sivusta ennen kuin liityn mukaan. Se on minun persoonani, mutta silti olin yhtä hyvä tuutori kuin kaikki muutkin. Toki tuutorina toimiminen vie jonkin verran aikaa ja varsinkin ensimmäiset viikot orientaatioviikosta lähtien ovat melkoista kiirettä erilaisten tapahtumien myötä. Kuitenkin ne viikot kuluvat kuin siivillä ja jättävät jälkeensä äärettömän paljon mahtavia kokemuksia, uusia ihmisiä sekä tuovat vaihtelua opiskelun kylkeen. Minulla oli paletissa mukana vielä oma perheeni ja pienet lapset, mutta silti löysin aikaa kaikelle. Eli, jos olet perheellinen niin sekään ei ole este tuutorina toimimiselle. Asioilla on tapana järjestyä ja sama pätee ajan suhteen.

Omalta tuutorisyksyltäni parhaimmiksi muistoiksi jäivät legendaarinen tuutorimökki, jossa me tuutorit tutustuimme toisiimme ennen fuksiviikkojen alkamista ja kaikki tapahtumat, joita järjestimme tuutoriporukalla fukseille. Tuutoriksi hakeminen on ollut ehdottomasti paras päätös opintojeni aikana tähän mennessä ja aion hakea mukaan myös tänä vuonna, koska uusiin ihmisiin tutustuminen, tapahtumien järjestäminen ja auttaminen ovat parasta virkistystä opintojen ja lapsiarjen kylkeen. Tämän postauksen myötä haluan kiittää molempia tuutorivastaavia, muita tuutorikavereita ja erityisesti meidän fukseja kuluneesta syksystä. Teitte siitä ikimuistoisen!

PS. Muistakaa panostaa hyvin tuutorihakemukseen. Viime vuonnakaan kaikkia hakijoita ei pystytty valitsemaan, joten se todella kannattaa. Toivottavasti juuri sinäkin haet mukaan tekemään tulevasta fuksisyksystä vähintään yhtä huikean kuin viime syksy oli. Paljon tsemppiä tuutorihakuun ja toivottavasti nähdään ensi syksynä näissä merkeissä. Voin sanoa, ettet tule katumaan tuutoriksi hakemista!

Emmi Ruotanen, ITU ry:n tuutori 2021